Som den oppmerksomme leser sikkert har fått med seg, finnes det to forskjellige måter å kite på – man kan kite enten på snø eller på vann. For oss nordboere er det gjerne førstnevnte som blir mest aktuelt, men finnes også muligheter for å kite på vann i Norge dersom man ikke er så altfor redd for en kald dukkert. Du lurer sikkert på om det finnes noen nevneverdige forskjeller mellom kiting på land eller vann: det gjør det, og denne siden skal ta for seg nøyaktig hva disse forskjellene innebærer.
En av de umiddelbare forskjellene man legger merke til når det gjelder kiting på vann sammenlignet med kiting på land, er fremkomstmiddelet en benytter i løpet av aktiviteten. Mens man ved kiting på snø kan benytte seg av tradisjonsrike norske fremkomstmidler som ski eller snowboard, vil man ved kiting på vann måtte benytte seg av et vannbrett – noe som til å begynne med kan ha en tendens til å virke noe uvant for den jevne nordboer. Den andre store forskjellen er dragen en benytter – mens det ved vannkiting er vanligst å bruke en oppblåsbar drage, bruker man ved snøkiting som oftest en såkalt foilkite. Mens det er mulig å bruke begge typene drager både til sjøs og på snø, kommer begge typene med fordeler og ulemper som gjør at de passer best til segmentet de er ment for. Mange mener oppblåsbare drager er enklere å manøvrere enn de statiske dragene laget av folie formet som en bue. Det er imidlertid viktig å være obs på at denne økte brukervennligheten kommer til en pris – en av de viktigste forskjellene mellom de to typene drager er gjerne at oppblåsbare drager er betydelig skjørere og mye enklere å ødelegge. Derfor er det ikke særlig lurt å bringe en slik drage til et vinterlandskap fullt av hard is og steiner.
Resten av utstyret en bruker ved kiting på vann er likt – både når det trapesen som fester den til deg, samt linjene en bruker til å styre dragen. Slikt sett er det aller meste ved kiting på vann likt det å kite på snø! Dette bør gi enda mer trygghet til dem som skulle føle seg engstelig for å bevege seg ut på det store hav med påkostet kiteutstyr. Det kan dessuten være verdt å huske på at dersom man skulle være uheldig å falle er det ofte mer behagelig å falle på vann enn på land. Det er naturligvis vanskeligere å stå oppreist på vann enn på snø, og man trenger også mindre vindkraft for å bevege seg på snø enn på vann. Det er imidlertid ikke noen grunn til å engste seg av den grunn – de aller fleste som hovedsakelig driver med kiting om vinteren klarer å beherske kiting på vann innen relativt kort tid uten så altfor store utfordringer, og enkelte har til og med tatt til orde for at det faktisk er enklere å kite på vann!
En annen ting som er annerledes er at man ved snøkiting kan ta i bruk omgivelsene på en helt annen måte enn ved kiting på vann. De diverse landskapene man kan kite gjennom ved snøkiting er kanskje sportens største attraksjon i forhold til vannkiting. Dette er kanskje den aller mest vesentlige forskjellen mellom de to typene for kiting, og vi i Kitebrothers legger ikke skjul på at snøkiting er å foretrekke over kitesurfing. Ved kitesurfing er man gjerne fornøyd bare man greier å holde seg over bakkenivå i et par minutter og det skal veldig mye til før man kan surfe i lange strekk slik folk gjerne gjør i videoene man ser på internett. Når man driver med kiting på snø, er hver dag annerledes, og man kan dra til steder ingen før har vært!