Grunnet den relative simplisiteten rundt kiting-konseptet kan det for mange virke fristende å hoppe rett i det uten å først undergå formell trening. Mens enkelte som har tidligere erfaring med surfing eller snowboarding ofte vil være i stand til å få teken på kiting relativt raskt, anbefaler vi særlig de som ikke har tidligere erfaring fra lignende sporter å ta kitekurs før de begir seg ut på kiteboardet. Selv for de med tidligere erfaring fra for eksempel snowboarding, kan det for sikkerhets skyld være lurt å i det minste ta et kortere kitekurs før man setter i gang. Ettersom hender og armer ved snøkiting må benyttes til å kontrollere dragen, vil de ikke være tilgjengelig for å hjelpe med å holde balansen, slik de ellers er ved snowboarding. Dette gjør kiting betydelig mer krevende enn tradisjonell snowboarding. Det finnes også andre forskjeller som kan gjøre snøkiting uvant selv for dem med mye erfaring med snowboarding – for eksempel, er brettene man bruker til snøkiting 200 cm langt og skiene 215 cm lange, mot opptil 160 cm og 190 cm for tradisjonelle snøbrett og ski.
Ved et kitingkurs vil vi gå gjennom samtlige av tingene en bør vite for å ha en tryggest og gøyest mulig kitingopplevelse. Kurset tar for seg både teoretiske og praktiske forhold ved kiting. Til å begynne med vil du lære om hvordan forskjellige værforhold kan påvirke kitingopplevelsen – herunder vind, regn og snø – samt få opplæring i forhold til utstyr, sikkerhet og kontrollsystemer. Du vil også bli opplært i de forskjellige reglene man må forholde seg til når man kiter, inkludert de internasjonale håndsignalene som benyttes. Etter dette har vi en gjennomgang om hvordan man setter opp dragen, hvordan man flyr den og hvordan man letter og lander den. En egen seanse vil bli dedikert til hvordan man letter dragen etter at den har falt i vannet. Du vil også lære hvordan man benytter dragen til å dra kroppen gjennom vannet og hvordan man rir på brettet. Sistnevnte vil oppta den største delen av kurset ettersom dette er helt grunnleggende for kiting. Det siste du vil få opplæring i er hvordan du kan redde deg selv dersom du skulle falle i vannet eller i en grop. Dette er gjerne ikke den mest interessante delen av kurset, men det er på mange måter den viktigste delen. Kurset varer i alt fra 9 til 12 timer, avhengig av hvor mange deltakere som er med og hvor mye opplæring de vil trenge.
Etter at du har gjennomført kitingkurset vil du få et såkalt IKO-sertifikat (International Kiteboarding Organisation) som gjør at du vil kunne drive med kiting og leie utstyr ved samtlige kitingskoler rundt omkring i verden. Det er imidlertid viktig å være obs på at, mens det ved de fleste sporter gjerne er vanlig å leie utstyr til å begynne med, anbefales det faktisk ved kiting å kjøpe sitt eget utstyr med en gang. Ettersom dette er en sport som vil virke uvanlig for de fleste og der det er mye som skjer samtidig, må man regne med en del fall i løpet av den første perioden, og da kan det faktisk lønne seg å ødelegge sitt eget utstyr heller enn utstyret til en utleier. Mange av disse utleierne er kjent for å inkludere visse klausuler i kontraktene som er skrevet med liten skrift der en påføres store bøter for skader på utstyret, og dette blir dessverre ansett som en ekstra inntektskilde for opp til flere av operatørene innen kitingsegmentet. Av samme grunn er det viktig å være obs på hvor lang garantien er når man kjøper sitt eget kitingutstyr – dette vil ofte avhenge fra land til land og vi anbefaler derfor å kjøpe utstyret i Norge, grunnet de gode kjøpsbetingelsene og forbrukerrettighetene vi har her til lands. Selv om dette kan være litt dyrere vil det ofte lønne seg i det lange løp!